7 maatregelen om de veiligheid van uw personeel te garanderen

Confederatie Bouw
28 maart, 2019

Als zaakvoerder is de veiligheid van uw personeel uw verantwoordelijkheid. Het is van groot belang dat u hen voldoende informatie geeft. In dit artikel vindt u enkele eenvoudige maatregelen terug die u kan handhaven in uw bedrijf. Zo draagt ook u uw steentje bij aan het verlagen van het aantal arbeidsongevallen in België.

1.   Zorg ervoor dat iedereen waakzaam is

Uw personeel moet zich er goed van bewust zijn dat het gevaar soms in een klein hoekje schuilt. Bouwwerven zijn zeer druk en soms zelfs chaotisch. Zelfs tijdens een pauze kan er iets misgaan. Daarom is het enorm belangrijk om altijd alert te blijven. Veel arbeiders durven dit nogal eens te vergeten. Zo durven ze al eens plots te draaien terwijl ze een lange plank vast hebben. Als ze hier iemand mee raken, kan dit ernstige gevolgen hebben. Wijs hen dus zeker op deze gevaren!

2.   Wijs hen op de gevaren van het in- en uitstappen van machines

In- of uit een machine stappen is een van de meest voorkomende oorzaken van een arbeidsongeval. Uw werknemer moet maar even onvoorzichtig zijn en hij of zij valt al snel een eindje naar beneden. Maak duidelijk dat hun schoenen en handschoenen moddervrij moeten zijn voor ze instappen. Zo is de kans veel kleiner dat ze uitschuiven.

Voorzie, indien nodig, zelfs trapladdertjes voor grote machines. Daarnaast is het belangrijk om uw werknemers erop te wijzen dat ze zich niet moeten haasten. Haast en spoed is zelden goed, en in dit geval helemaal niet. Te snel willen zijn, leidt vaak tot ongevallen!

3.   Voorzie hen van de correcte beschermende kledij

Een helm is alvast een goed begin. Veel arbeiders vinden een helm echter niet aangenaam en weigeren hem te dragen. Daarom zijn er ook beschermende petten die een alternatief kunnen bieden. Ze beschermen niet even goed als een volwaardige helm, maar het is al een goed begin!

Daarnaast moeten de schoenen en handschoenen van voldoende kwaliteit zijn. Indien uw werknemers vaak gebruik maken van luide machines, voorzie dan ook oordopjes of hoofdtelefoons. Wanneer hun gehoor aangetast wordt door het lawaai, vergroot het risico op werkongevallen!

4.   Laden en lossen is gevaarlijker dan uw personeel denkt

Zorg ervoor dat er steeds voldoende ruimte is tijdens het laden en lossen. Zo kan de arbeider wat ruimte houden tussen zichzelf en het object. Als een andere werknemer het laat vallen, of er een technisch defect is in een machine, heeft hij nog ruimte om uit de weg te springen.

Het spreekt dan ook voor zich dat u uw machines vroegtijdig moet laten keuren en onderhouden. Een kleine storing hier kan iemand het leven kosten, dus dit is een kleine investering.

5. Koop de juiste ladders aan

Metalen ladders komen vaak voor, maar veilig zijn ze niet. Tenzij ze voorzien zijn van de nodige stukjes rubber. Een metalen ladder wordt bij regen zeer glad, waardoor uw werknemers makkelijk kunnen uitschuiven. Let hier dus zeker op bij uw volgende aankoop.

Daarnaast is het belangrijk om hen te wijzen op het belang van het onderhoud van deze ladders. Als een ladder vuil is, is de kans op uitglijden enorm groot. Zorg er dus voor dat de ladders regelmatig gepoetst worden.

6. Maak werkplaatsen niet te druk

Als werkgever kan u ervoor zorgen dat er niet te veel van uw personeel op een werf aanwezig is. Vooral bij kleinere werven is er vaak een tekort aan plaats. Als u hierbij ook nog eens heel wat arbeiders er laat werken, maakt u de kans op een arbeidsongeval enkel maar groter. Let dus goed op de verdeling van uw personeel over de huidige werven.

7.   Voorzie regelmatige veiligheidsmeetings

Het eerste wat u hiervoor nodig hebt, is een duidelijk veiligheidsbeleid. Stel een duidelijk overzicht op van de mogelijke risico's, wat er kan gedaan worden om deze te beperken en voer dit uit. Communiceer dit ook steeds duidelijk naar uw werknemers toe. Zo weten zij dat u hun veiligheid belangrijk vindt, maar ook wat er van hen verwacht wordt.

Deze meetings kan u houden aan het begin van elke grote fase van een project. Betrek hier ook zeker onderaannemers bij. Zo zijn zij meteen op de hoogte van wat kan en niet kan op uw werven. Misschien pikken ze enkele dingen op van uw veiligheidsbeleid dat hen ook op werven van andere aannemers kan redden.

Een duidelijke communicatie is van groot belang wanneer we het hebben over veiligheid. Wilt u uw schouders ook onder een beter, algemeen veiligheidsbeleid zetten? Onderteken dan hier ons Safety My Priority-charter. Samen gaan we voor een veiligere bouwsector.

Bekijk reacties ( )