Een eigen veiligheidsplan dankzij het Safety My Priority-charter

Wim Deloof
19 februari, 2020

We gingen langs bij Tectum Group, expert in de constructie van daken, gevels en balustrades. Na het ondertekenen van het Safety My Priority-charter, besloot men bij Tectum Group om deze intentieverklaring meteen om te zetten in een eigen veiligheidsplan aangepast aan de noden op de werkvloer. Preventieadviseurs Erkan Agbaba en Koen Boelanders van Tectum Group geven meer uitleg.

Waarom hebben jullie bij Tectum Group gekozen om het Safety My Priority-charter zelf om te zetten in een eigen veiligheidsplan?

Koen: Een eigen veiligheidsplan is belangrijk om onze werknemers te wijzen op de specifieke risico’s en gevaren die verbonden zijn aan hun job. Elke job is anders, dus ook de veiligheidsmaatregelen daaraan verbonden kunnen verschillen. In ons veiligheidsplan hebben we gefocust op vier grote pijlers: “LMRA (Last Minute Risico Analyse)”, “brandpreventie”, “toegang tot het dak” en “orde en netheid”. Per pijler werden er affiches gemaakt met de specifieke gevaren en maatregelen. Deze werden opgehangen in al onze vestigingen.

Het is heel belangrijk dat het eigen veiligheidsplan door iedereen in het bedrijf wordt ondersteund. Daarom hebben we het plan eerst voorgelegd aan de directie alvorens het op de werkvloer uit te rollen.

Jullie hebben het veiligheidsplan opgebouwd rond vier pijlers. Waarom hebben jullie specifiek voor die pijlers gekozen?

Erkan: Door de jaren heen hebben we gemerkt dat de belangrijkste bedrijfseigen risico’s op vlak van veiligheid onder te verdelen zijn voor deze vier. Per pijler hebben we de veiligheid uitgewerkt.

Zo is het bij LMRA bijvoorbeeld belangrijk dat iemand à la minute over zijn/haar veiligheid kan oordelen. Met een stapsgewijs plan loodsen we onze werknemers door de verschillende processen. Verder is brandpreventie belangrijk om geen levens in gevaar te brengen en moet de toegang tot het dak veilig zijn door gebruik te maken van stabiele en gekeurde ladders en stellingen. Tot slot moet er ook aandacht besteed worden aan orde en netheid want dit kan van belang zijn bij bijvoorbeeld het evacueren van een persoon na een arbeidsongeval.

Hoe zorgen jullie ervoor dat jullie werknemers de veiligheidsmaatregelen naleven?

Erkan: In de eerste plaats is het belangrijk dat alle werknemers beseffen welk belang het veiligheidsplan heeft voor iedereen. Veiligheid is in onze sector van cruciaal belang! Maar informeren is soms niet genoeg... Daarom voegen we een spelfactor toe aan het geheel, een soort “gamification”. Hierbij kunnen alle vestigingen punten verdienen bij elke veiligheidsmaatregel die ze goed naleven. Door als preventieadviseur steeds langs te gaan bij de verschillende vestigingen en periodieke controles uit te voeren, kunnen we de vinger aan de

Hebben jullie nog tips voor andere bedrijven die ook een eigen veiligheidsplan willen opstellen?

Koen: Stel samen het eigen veiligheidsplan op punt. Kennis zit bij iedereen, verspreid over alle lagen in het bedrijf, dus zorg ervoor dat iedereen ertoe kan bijdragen. Hoe meer bedrijfstakken meewerken aan het plan, hoe beter het resultaat zal zijn.

Bekijk reacties ( )