De 5 vaakst voorkomende werfongevallen in België

Confederatie Bouw
16 april, 2019

Wist u dat de bouw een van de sectoren is met het grootste risico op ongevallen?

Het gaat dan om verschillende soorten werfongevallen: van vallen over verplettering tot ongevallen door fysieke overbelasting. En in het ene land komen bepaalde types ongevallen meer voor dan in het andere.

Hoe zit dat precies in België?

1. Schok met bewegingloos voorwerp

Het werfongeval dat het meest voorkomt in België? Vallen. Of volgens de officiële omschrijving: ‘ongeval door botsing met een onbeweeglijk voorwerp’. 26 procent van de ongevallen op Belgische bouwplaatsen is daaraan te wijten.

Denk bijvoorbeeld aan een werknemer die van een steiger valt. Of iemand die op de werf over een losliggende kabel struikelt.

2. Contact met voorwerp dat verwondt

22 procent van de ongevallen in de bouwsector wordt veroorzaakt door contact met een voorwerp dat verwondt. Bijvoorbeeld omdat het puntig, hard of ruw is. Een werknemer verliest bijvoorbeeld de controle over een drilboor en verwondt zichzelf.

3. Lichamelijke of psychische belasting

19 procent van de werfongevallen is het gevolg van fysieke of mentale belasting.

Fysieke belasting? Bijvoorbeeld wanneer een werknemer iets zwaars optilt met een slechte houding en last krijgt van lage rugpijn. En mentale belasting? Dat is bijvoorbeeld werkstress.

4. Schok met bewegend voorwerp

16 procent: dat is het aandeel van ongevallen door een schok met een bewegend voorwerp. ‘Bewegende voorwerpen’ zijn bijvoorbeeld:

  • vallende voorwerpen
  • rondrijdende voertuigen
  • opgetilde voorwerpen die uitzwaaien

5. Verplettering

Het laatste type ongeval dat het meest voorkomt, is verplettering onder een voorwerp of tussen twee voorwerpen: goed voor 7 procent. Een voorbeeld? Een werknemer raakt bedolven onder een hoop puin wanneer een verdieping instort.

Hoger veiligheidsrisico in België

Het is belangrijk om te herhalen dat dit de cijfers zijn voor België. In andere landen komt hetzelfde type werfongeval meer of minder voor.

Maar wat opvalt? Dat het totaalrisico op deze ongevallen in België twee keer hoger is dan in de vier landen met de hoogste bouwveiligheid.

Omdat dat anders moet, lanceerden we de Safety My Priority-campagne. En vragen we u, als aannemer, om ons Safety My Priority-charter te ondertekenen. Want zo toont u meteen dat u absolute voorrang geeft aan veiligheid op uw werf.

Bekijk reacties ( )