Buitenwerkers lopen drie keer meer kans op huidkanker

Wim Deloof
15 juni, 2021

Bescherming tegen de zon is cruciaal

Uit diverse medische rapporten blijkt dat het aantal huidkankerdiagnoses de laatste jaren zorgwekkend is toegenomen. Ook in België. Ze zijn goed voor bijna 40 % van alle in ons land ontdekte kankers. Bovendien blijken buitenwerkers drie keer meer kans te hebben om huidkanker op te lopen. Nu de regen van een sombere meimaand heeft plaats gemaakt voor de volle zon, leek het ons dan ook aangewezen om iedereen die in de bouwsector actief is, nog eens te sensibiliseren om zich afdoende te beschermen tegen schadelijke UV-stralen.

Uit een rapport van de Stichting tegen Kanker blijkt dat in 2018 bij niet minder dan 43.745 Belgen een vorm van huidkanker werd vastgesteld. In 2004 lag dat cijfer nog op 11.000. Een alarmerende toename dus. Met verschillende oorzaken. Eén ervan is het “zongedrag” van de doorsnee Belg. Vooral in de jaren ’80 en ’90 van vorige eeuw, toen de meeste mensen het hele jaar door met een bruin tintje wilden rondlopen. Ook omdat ze de gevaren niet kenden. Maar er wordt evenzeer gewezen naar de klimaatopwarming. Meer zonnige dagen betekent ook meer blootstelling aan intensieve UV-stralen, waarvan men het voorbije decennium steeds beter de schadelijke gevolgen heeft blootgelegd. Momenteel wordt bij 1 op de 5 landgenoten vóór zijn 75ste verjaardag een vorm van huidkanker vastgesteld.

Preventiehiërarchie

Iedereen weet het: voorkomen is veel beter dan genezen. We kunnen zowel onze werkgevers als werknemers uit de bouwsector dan ook niet genoeg wijzen op het belang van een gepast preventiebeleid. Handige tool daarbij is de Preventiefiche 1064 “Werken bij warm weer”, uitgegeven door ons sectoraal preventie-instituut Constructiv.

In toepassing van de algemene beginselen van de Codex Welzijn op het Werk, is elke werkgever verantwoordelijk voor de structurele aanpak van preventie door middel van een dynamisch risicobeheersingssysteem. Concreet komt het erop neer dat hij een risicoanalyse zal moeten opmaken en ook bij de bescherming tegen schadelijke UV-stralen dient de zogeheten drieledige preventiehiërarchie gevolgd.

In de eerste plaats moet het risico aan de bron worden uitgeschakeld of zoveel mogelijk beperkt. Dit kan door een aantal organisatorische en/of technische maatregelen. Bijvoorbeeld door ’s ochtends vroeger te beginnen om te kunnen stoppen als de zon het hoogst staat en het meest straling uitstuurt. Of bepaalde elementen van een gebouw in het atelier of de fabriek (prefab) te vervaardigen in plaats van op de werf. Andere mogelijkheid is om op de werf een soort taakrotatie in te bouwen, zodat de blootstellingsduur kan worden beperkt. Ook het regelmatig inlassen van pauzes, zodat de bouwvakkers even de schaduw en/of de friste van een goed geventileerd of gekoeld lokaal kunnen opzoeken, is één van de door Constructiv voorgestelde maatregelen. Tijdens die pauzes dient voldoende water of andere frisdrank ter beschikking gesteld. Regelmatig drinken is immers belangrijk om dehydratatie te voorkomen.

Na het zoveel mogelijk elimineren van het risico aan de bron, dient de werkgever de nodige collectieve beschermingsmiddelen te voorzien. Bijvoorbeeld: voor schaduw zorgen door het aanbrengen van een zeildoek. En als laatste trap in de preventiehiërarchie zijn er de persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een zonnebril, bedekkende luchtige kledij en zonnecrème.

Tot slot verwijzen we nog naar twee andere zeer interessante publicaties rond dit onderwerp door Constructiv: de Toolboxfiche Om001 “Werken bij warm en zonnig weer” en het uitgebreide Dossier Nr. 157 “Werken bij koud of warm weer”, waarin je nog heel wat meer praktische tips kan vinden.

Bekijk reacties ( )