Veiligheid bij GM Derde Dak- & Bouwwerken

Wim Deloof
16 september, 2021

Specialist in dakwerken GM Derde investeert in veiligheid. “Dat is een investering die rendeert en die bovendien de werkvreugde verhoogt”, vindt zaakvoerder Geert Derde. We bezoeken hem op een van zijn werven en leggen ons oor te luisteren.

Geert, wat is jullie algemene veiligheidsbeleid? En hoe herkennen we dat op de werf?

Geert Derde: “Veiligheid begint bij de opmeting en de offerte. Het eerste punt daarop wijden we aan de werfinrichting, waarvan ook veiligheid en valpreventie deel uitmaken. Dakwerk heeft per definitie valbeveiliging nodig. Een stevige stelling dus die ons beschermt, en evengoed ons werk vergemakkelijkt. Die stelling plaatsen we zelf zodat we ze volledig inrichten naar onze noden.”

Stelling met meerdere veiligheidsfuncties

“De toegankelijkheid van de werf is belangrijk. Hoe gemakkelijker, hoe efficiënter je werkt. Wij moeten naar het dak en als het maar enigszins mogelijk is, plaatsen we een brede trap met leuningen. Ook installeren we uitbouwen om bijvoorbeeld isolatiemateriaal of pannenlatten te stockeren. In zo’n uitbouw creëren we extra werkplek om bijvoorbeeld veilig te slijpen of te zagen. En we verzamelen er afval zodat de werf opgeruimd blijft. Want ook netjes werken komt de veiligheid ten goede.

De uitbouwen verhogen de stabiliteit van de stelling. Want wat breed is, is stabieler. Hetzelfde geldt voor verbindingen op de hoeken. Die maken we met koppelingen met een bepaalde stijfheid. Bovendien belast je, door de stelling goed te plaatsen, de muren van de woning minder. En je vermijdt dat je in de muren moet boren om verankeringen te bevestigen. Dat stellen klanten op prijs.”

Kraan verhoogt de veiligheid

“Hebben we voldoende plaats? Dan zetten we een kraan op de werf. Die machine reikt voorbij en over de woning en maakt het mogelijk om veel capaciteit op verre afstand te krijgen. Daardoor verloopt het werk efficiënter. Dakpannen worden daar gebracht waar je ze nodig hebt, en de medewerkers hoeven zelf geen zware gewichten te tillen.

Tegenwoordig is een kraan uitgerust met innovatieve technologie. Op de display lezen we hoeveel kilo we vervoeren of verplaatsen, en ook de afstand die we met de goederen afleggen. We berekenen hoeveel capaciteit we nog over hebben op een bepaalde afstand. En dat helpt ons om de werken beter in te schatten. En als je een aanhangwagen laadt? Dan weet je hoeveel gewicht je al hebt opgeladen. Zo voorkom je dat je het maximale gewicht overschrijdt.”

Hoe belangrijk is veiligheid voor Derde?

“Veiligheid is voor ons een topprioriteit. Wij zijn een familiebedrijf – mijn eigen zoon werkt hier. Ik zou niet willen dat hem, noch de andere medewerkers, iets overkomt. We hebben een mooi vak, en het is belangrijk dat we dat veilig kunnen uitvoeren. Ik investeer daar graag in. Los daarvan: de kost van een ongeval is veel hoger dan de investering in veiligheid. Wij werken bijvoorbeeld een dag om de stelling op te zetten. Dat is niets vergeleken met een ongeval waardoor iemand langere tijd out is en de werf vertraging oploopt. Om nog niet te denken aan de letsels van de getroffene.”

Wat zijn jullie grootste veiligheidsrisico’s?

“Het zal je niet verbazen dat vallen van hoogte ons grootste risico is. Ook handelingen met zaagmachines en slijpers vragen continue concentratie. Ik val in herhaling, maar stevige stellingen, die breed genoeg zijn om vlot en vrij te bewegen, zijn dé oplossing voor veilig werken. Verder gebruiken we zoveel mogelijk kabelvrij materiaal: ook dat verlaagt de risico’s.”

Wat vinden jullie van de SMP-campagne?

“Daar staan we volledig achter. Het is zo belangrijk om veilig te werken. Je medewerkers in vertrouwen kunnen laten werken, is een grote meerwaarde. Dat verhoogt het dagelijkse werkcomfort. Angst is een negatieve emotie die niet thuishoort op een dak, of in de bouw in het algemeen.”

Wat verwachten jullie ervan?

“Het zou goed zijn mochten we evolueren naar een universeel veiligheidsbeleid voor de sector gaan. En dat die veiligheid zichtbaarder wordt. Mensen moeten (opnieuw) vertrouwen krijgen in de bouw, weten dat het veilig is. Zo trekken we jongeren over de streep om de stap naar onze sector te zetten. We hebben hen hard nodig.”

Tot slot, Geert, heb je nog tips voor andere bedrijven?

“Doe je werk met goesting en wees fier op je werk. Investeer in veiligheid, want dat rendeert. En het komt het imago van onze sector ten goede.”

Bedankt, Geert, voor dit openhartige gesprek!

Bekijk reacties ( )