Brandende zon? 5 preventiemaatregelen voor verfrissing op uw werf

Confederatie Bouw
4 juli, 2019

Wie werkt er graag als het snikheet is? Juist: niemand. Waar we tijdens koude winterdagen zo naar verlangen, verliest zijn magie zodra het zover is. Als de zon genadeloos brandt en de temperaturen de hoogte inschieten.

Voor bouwvakkers geldt dat dubbel. Want een werf is geen kantoor met airco. En dat brengt sectoreigen risico’s met zich mee.

Gezondheidsrisico’s zoals uitdroging of zonneslag kent iedereen. Maar dacht u al aan veiligheidsrisico’s (verminderde concentratie, verblinding, enz.) die tot arbeidsongevallen kunnen leiden? Of aan risico’s die de kwaliteit van uw werk kunnen ondermijnen, zoals beton, verven of lijmen die veel te snel drogen?

Daarom: vijf preventieve maatregelen om uzelf en uw medewerkers te wapenen tegen extreme hitte.

Wat Belgische bouwbedrijven vinden van de hitte

 

Confederatie Bouw deed bij haar leden een rondvraag over de soms tropische temperaturen na het bouwverlof. Dat bracht opvallende cijfers op:

  • Bijna 70% geeft aan een productiviteitsverlies te ervaren van 10 tot meer dan 30%.
  • Meer dan 30% heeft vooral een probleem met droogte en watertekort.
  • Bij 20% bemoeilijkt het weer de opstart van de werkzaamheden na het bouwverlof.
  • 40% vindt dat de hitte zorgt voor minder kwaliteitsvol werk.

1. Pas het werk aan

Intensiever werk? Plan het in op de koelere momenten van de dag. Of stel het uit tot een dag die volgens de weersvoorspellingen frisser zal zijn. En zorg ervoor dat uw medewerkers hun werk zoveel mogelijk in de schaduw kunnen doen.

2. Stel een aangepast uurrooster op

Stel uw uurroosters af op het weer. Dat betekent dat u:

  • het werk tijdens de warmste uren van de dag tot een minimum beperkt
  • uw medewerkers vroeger laat beginnen – bijvoorbeeld om zes uur (de cao van 22 december 2005 staat dat toe)
  • het werk vroeger stopt, liefst voordat het écht warm begint te worden

3. Laat uw medewerkers uitrusten

Balanceer werktijd met rusttijd. Las zeker tijdens de zomer extra pauzes in, en zorg voor gekoelde of geventileerde lokalen. Of minstens enkele plekken met schaduw en wind.

4. Hydrateer, hydrateer, hydrateer

Zorg dat er voldoende frisse drank beschikbaar is. En doe uw bouwvakkers er ook aan denken om genoeg te drinken. Want niet iedereen doet dat uit zichzelf.

5. Voorzie aangepaste kledij

Kleding … gewoon zo weinig mogelijk dragen, nee?, denkt u bij uzelf.

Niet echt. Werken met bloot bovenlijf en korte broek lijkt ideaal, maar is onveilig op een werf. Rust uw medewerkers algemeen uit met lichte, luchtige kleding. En volg het specifiekere advies hieronder:

  • voeten: waterdichte, lichte veiligheidsschoenen met dikke antislipzolen
  • handen: zweetabsorberende, dunne handschoenen
  • hoofd: helm nodig? Zorg voor een zonnewering. Geen helm nodig? Voorzie een hoed met brede boord, tegen zonneslag en uv-straling. En zorg ook dat iedereen een veiligheidsbril draagt tegen schokken, fel zonlicht en stof.

Voorbereid aan de slag na het bouwverlof

Productief en veilig werken ondanks snikheet weer? Met de bovenstaande maatregelen is het zo gefikst. En loodst u uw medewerkers heelhuids door een zomer vol tropische temperaturen.

Deze maatregelen komen uit een uitgebreid dossier van Constructiv. Graag meer info, details of tips? Download het dossier.

Voert u bovenstaande maatregelen in? Fijn dat u geeft om de veiligheid van uw medewerkers. Meer veiligheid op Belgische bouwwerven: dat is wat we willen bereiken met onze Safety My Priority-campagne. Ondertussen plaatsten al heel wat aannemers hun naam onder ons veiligheidscharter. Doet u hetzelfde?

Bekijk reacties ( )