Embuild en Constructiv doen veiligheidsrondgang op ‘Château Planckaert’

Bram Schittecatte
20 oktober, 2021

Vlaanderens bekendste wielerfamilie, de Planckaerts, wil bewijzen dat veiligheid op de werf ook voor hen een topprioriteit is. Daarom nodigden ze een delegatie van Embuild en Constructiv uit op hun werf. In de hen kenmerkende volkse sfeer uiteraard. “In het leven moet je al eens kunnen zwanzen hé!”

Afgelopen herfst ontstond er commotie rond het succesvolle televisieprogramma ‘Château Planckaert’. In een van de afleveringen was te zien hoe de familie Planckaert het niet al te nauw nam met de veiligheidsvoorschriften. Embuild stelde de gevaarlijke toestanden aan de kaak in een persbericht, dat gretig werd opgepikt door kranten en televisie.

Geschrokken door de ophef, nodigden Eddy, Christa en co enkele mensen van Embuild en Constructiv uit op de werf in het Franse dorpje Lurcy-Lévis.

“We waren toch wel geschrokken over de beroering die het programma heeft veroorzaakt,” geeft stamvader Eddy Planckaert ootmoedig toe. “Nochtans trachten wij altijd om zo veilig mogelijk te werken. Wij zijn een familiebedrijf, wanneer er iemand gewond zou raken, dan gaat het om een familielid. Dat willen we uiteraard te allen prijze vermijden! We zwanzen veel en we maken veel plezier -ook tijdens het werk- maar op het vlak van veiligheid en organisatie denk ik wel dat we goed bezig zijn. Toch staan we altijd open om nieuwe dingen bij te leren!”

En dus nodigden ze Embuild en Danny Van Overmeire van Constructiv uit op het kasteel van de Planckaerts in Frankrijk. De bezoekers werden met de gekende gastvrijheid onthaald en Danny Van Overmeire, adviseur veiligheid en welzijn bij Constructiv, deed een rondgang op de werf, waarbij hij tips en adviezen gaf.

"Wij zijn een familiebedrijf, wanneer er iemand gewond zou raken, dan gaat het om een familielid. Dat willen we uiteraard te allen prijze vermijden!"

Zijn ze goed bezig?

Tot zijn tevredenheid kon adviseur Danny Van Overmeire vaststellen dat de werf zeer goed georganiseerd is en dat het op het vlak van veiligheid een voorbeeldwerf is. Omdat er grote dakwerken moeten uitgevoerd worden, is er een gekeurde steiger geplaatst en zijn er uitkragingen en vangnetten voorzien. Ook is de werf goed ingericht, met een afgebakende veiligheidszone rondom de hijskraan. Bovendien werken de Planckaerts met moderne, veilige machines en gebruiken ze steeds hun persoonlijke beschermingsmiddelen.

Qua materieel en organisatie zit het dus wel snor.

“We zijn ons écht wel bewust van het belang van veiligheid in de bouw”, drukt Eddy Planckaert ons op het hart. “En we doen er alles aan om veilig te werken, want we weten dat dakwerken altijd een zeker risico inhouden. We mogen nog van geluk spreken dat wij, in tegenstelling tot de privésector, geen last hebben van werkdruk. We hebben de luxe om op ons eigen tempo te werken. Als we merken dat we moe beginnen worden, dan stoppen we gewoon en gaan we de volgende dag verder waar we gebleven waren.

Ik ben blij dat ik aan Danny heb kunnen tonen dat alles hier heus wel goed georganiseerd is. Het hebben al het nodige materieel om veilig te kunnen werken, en gewoon met het gezond verstand geraak je ook al een heel eind. Alleen…. Gezond verstand, waar ga ik dat vinden?” (lacht)

Bekijk reacties ( )