Een schone werf? Dat is een veilige werf!

Confederatie Bouw
12 april, 2019

Rondslingerend materiaal op de werf: het lijkt misschien onschuldig. Maar wat als iemand bijvoorbeeld iets zwaars moet verplaatsen? Dan wandelt hij langzaam op zijn doel af, zonder goed voor zich uit te kijken, tot hij plots struikelt over verpakkingsmateriaal en valt.

De oplossing om zulke arbeidsongevallen te voorkomen: uw werf regelmatig opruimen. Eenvoudig, niet? En toch zijn er veel bouwplaatsen in België waar dat niet gebeurt. Misschien knikt u nu bevestigend, omdat u zelf ook al zulke onveilige locaties hebt gezien.

Verband tussen netheid en veiligheid

Er is dus een rechtstreeks verband tussen een opgekuiste werf en veiligheid. Maar wist u dat er bovendien een onrechtstreekse link bestaat?

Want iemand die werkt op een slordige werf, spiegelt zich aan wat hij ziet. Met andere woorden: hij gedraagt zich sneller nonchalant – en dus minder veilig.

Gelukkig is het omgekeerde ook waar: een goed georganiseerde werkplek zet aan tot veilig gedrag. En daarvoor is iedereen mee verantwoordelijk: van hoofdaannemer tot onderaannemer, van bedrijfsleider tot medewerker.

Geeft u het goede voorbeeld? En neemt u het initiatief voor een nettere werf? Dan zult u zien dat collega-aannemers en medewerkers veiliger handelen.

Opruimactie

Gelukkig zijn er al enkele bouwbedrijven die het belang van een nette bouwplaats inzien. Zo stelt Karl Neyrinck, gedelegeerd bestuurder bij EEG, vast “dat er een zeer sterke correlatie is tussen veiligheid, netheid en rendement op een werf”. De oplossing bij zijn bedrijf? Elke vrijdagnamiddag een schoonmaak op het bouwterrein.

Damien Magerat, gedelegeerd bestuurder bij Jacques Delens, laat de werken stilleggen als de bouwplaats niet is opgeruimd. En geeft een heel specifieke opdracht: “Maak de werf even proper als een ziekenhuiskamer”.

Onderteken het veiligheidscharter

Doet u er alles aan om uw werf schoon te houden? Onderteken ons veiligheidscharter. Dan verschijnt uw naam op de website tussen andere collega-aannemers – stuk voor stuk mensen die net als u absolute prioriteit geven aan veilig werken en bouwen.

Bekijk reacties ( )

Ontvang Safety My Priority News

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Safety My Priority News en blijf op de hoogte van al ons veiligheidsnieuws! U kunt op elk moment weer uitschrijven.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.