Minder arbeidsongevallen? Onderwijs is de oplossing

Confederatie Bouw
16 mei, 2019

Stel u voor dat er op een dag een jonge gast voor u begint te werken. Hij is enthousiast, leergierig en heeft enorm veel zin om zijn handen uit de mouwen te steken.

En er is meer. Blijkt dat die gast al van alles weet over veiligheid op de werf. Machines veilig gebruiken, technieken op een veilige manier toepassen, risico’s herkennen: hij heeft het allemaal onder de knie.

Kunt u zich voorstellen hoeveel tijd u bespaart met zo’n medewerker? En hoe het risico op arbeidsongevallen op uw werf daalt, zonder dat u hem eerst nog van de ene naar de andere veiligheidsopleiding hoeft te sturen?

Onderwijs maakt wijs

Een veiligheidsbewuste medewerker: het zou heel wat voordelen met zich meebrengen. Alleen zijn we er helaas nog niet. Want wat blijkt? Mensen die vandaag de dag in de bouw beginnen of er al langer in werken, missen vaak kennis over veiligheid.

Dat heeft deels te maken met ons onderwijs. Op dit moment is er in België nog geen uniforme manier om in scholen te praten en na te denken over veiligheid en preventie.

En dat is jammer. Want jonge medewerkers – of ingenieurs – gaan pas echt meebouwen aan een bedrijfscultuur gericht op veiligheid, als ze er al van jonge leeftijd mee bezig zijn. Als ze op de schoolbanken en tijdens stages worden doordrongen van een cultuur waarin veiligheid en preventie vanzelfsprekend zijn.

Toon politici uw stem

Een van de doelen van onze Safety My Priority-campagne is om het thema veiligheid zoveel mogelijk te integreren in het technisch en beroepsonderwijs in België. Ons voorstel? Dat er in het middelbaar en hoger onderwijs een vak over veiligheid wordt gegeven.

Om dat gedaan te krijgen, zullen we in gesprek gaan met beleidsmakers.

Uw stem is daarbij belangrijk. Want politici gaan pas echt naar ons luisteren als ze zien hoe belangrijk u het vindt dat er in het onderwijs meer aandacht uitgaat naar veiligheid.

Zet daarom uw naam onder ons veiligheidscharter. Hoe meer ondertekeningen, hoe meer we te zeggen hebben wanneer we met politici aan tafel zitten. En hoe groter de kans dat die jonge gasten die bij u aan de slag gaan, uw onderneming veiliger zullen maken.

Bekijk reacties ( )

Ontvang Safety My Priority News

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Safety My Priority News en blijf op de hoogte van al ons veiligheidsnieuws! U kunt op elk moment weer uitschrijven.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.