Versneld overstappen op digitalisering in de strijd tegen COVID-19

Wim Deloof
18 mei, 2020

Een mondmasker opzetten, een beperkt aantal mensen op de werf … Het team van Miguel Garcia, dat elke dag gietvloeren plaatst, heeft er geen moeite mee. “Zulke maatregelen zijn we gewoon, ook zonder corona”, verduidelijkt de CEO van Liquidfloors. Maar toen het land twee maanden geleden op slot ging, was het vooral vindingrijkheid die de redding bracht.

“De eerste vraag die wij ons stelden, was niet ‘wat gaan we nu doen’ maar ‘hoe gaan we dat doen’. Hoe gaan we ons personeel beschermen en klanten blijven bedienen? Kortom: hoe gaan we als bedrijf om met die nieuwe realiteit …? Desinfecterende zeep, social distancing en mondmaskers houden onze mensen gezond. Logisch denken houdt ze aan de slag.”

“Misschien wel de belangrijkste maatregel is logisch denken. Een team dat samen oplossingen zoekt, een groep die aan elkaar hangt … Dat is hoe je het verschil maakt.”

Niemand weet hoe de toekomst eruitziet. En of er over enkele maanden misschien een tweede golf van besmettingen aankomt. Dat stimuleert onzekerheid. Toch heeft Garcia geen boodschap aan negatieve berichtgeving. “We moeten hier allemaal door. Het is een gezondheidscrisis die ook een economische impact zal hebben. Maar laat ons vooral lessen trekken en hier op positieve wijze mee omgaan.”

Showroom digitaal openhouden

Een voorbeeld van die positiviteit is de manier waarop ze bij Liquidfloors omgingen met de verplichte sluiting van de showrooms. “We hebben redelijk snel een nieuwe manier van werken ingevoerd, waarbij je de toonzaal digitaal kon bezoeken. Onze verkopers liepen hier rond met een laptop, in gesprek met klanten thuis. Niet ideaal, maar beter dan niets.”

Opvallend toch hoe bedrijven tijdens de coronacrisis de voordelen ontdekken van digitalisering. “Als we zien hoeveel tijd – en misschien ook hoeveel milieuvoordeel – we gewonnen hebben, door te vergaderen via video conferencing in plaats van in de wagen te springen, … Die digitalisering is ons zeer plots overkomen. We nemen dat zeker mee voor morgen.”

Bekijk reacties ( )