Afwerkingsbedrijf WYCOR: veilig werken in een historische setting

Wim Deloof
14 januari, 2022

Het Pauscollege, in Leuven, biedt al sinds 1523 onderdak aan studenten. In de loop der eeuwen werden meermaals werken uitgevoerd. De laatste van die reeks werken begon in 2019 en nam zowat twee jaar in beslag. Aan de firma WYCOR, uit Wetteren, werd gevraagd om bij deze modernisering alles piekfijn af te werken. Hoe ga je bij dit soort projecten om met veiligheid? We vragen het “wycorianen” Maarten Huysman en Fabian Glorieus (foto).

 

Wycor

Welke werken hebben jullie hier uitgevoerd?

Maarten: “Ons bedrijf doet eigenlijk alles wat na de ruwbouw komt. Op het Pauscollege zijn we specifiek bezig geweest met schrijnwerk. Dat wil zeggen: deuren, keukens, tabletten, gordijnbakken …”

Hoe kijken jullie bij WYCOR aan tegen veiligheid?

Maarten: “Veiligheid is heel belangrijk. Onze medewerkers worden altijd aangespoord om veilig te werken. Maar het blijft een aandachtspunt. Het is onze taak om daar met zijn allen aan te werken.”

Kan je daar een concreet voorbeeld van geven?

Fabian: We kijken locatie per locatie of de vloer goed is, of er kabels liggen, of onze mensen een helm moeten dragen ... Die zaken variëren van plaats tot plaats. Welke specifieke maatregelen we moeten nemen, verschilt van bouwheer tot bouwheer.

Wat zijn voor jullie de belangrijkste risico’s?

Maarten: De risico’s zijn vooral het verhandelen van de goederen, omdat het zware stukken zijn. Bij de plaatsing van de deuren en eventueel het zagen van een aantal stukken, moet je rekening houden met de vingers. En dan is er uiteraard ook stofverspreiding. We gebruiken op alle machines een stofzuiger.

Waarom is veilig werken een prioriteit?

Maarten: We willen zoveel mogelijk ongevallen vermijden. Er is niet alleen het persoonlijke leed. Je bent ook personeel kwijt voor een zekere periode. Dat kost ons handenvol geld omdat je die mensen niet kan inzetten op de werf.

Hoe belangrijk is de factor ‘mens’?

Fabian: Heel belangrijk. De sfeer bij WYCOR is tiptop. We zijn een grote firma, die staat voor kwaliteit. We hebben goede collega’s. En jonge mensen worden op hun wenken bediend. Ze worden meestal samengezet met een oudere collega, die veel ervaring heeft. Ze kunnen daar op termijn heel wat van leren.

Over het Pauscollege

Het Pauscollege, in hartje Leuven, biedt studenten hoogstaande huisvesting in een indrukwekkend historisch kader. Het gebouw telt 179 studentenkamers, die volledig zijn aangepast aan de noden van nu. Een tiental studenten deelt in twintig leef-units keuken en sanitair. Er zijn een binnentuin en een ontspanningsruimte. Voorts beschikt de residentie over elf studio’s, drie appartementen en twee kamers voor bewoners met een beperking.

Bekijk reacties ( )