Toosten op 2020? Neem geen risico’s op uw receptie

Wim Deloof
6 januari, 2020

Nieuwjaar is achter de rug. Maar uzelf en uw personeel staan wellicht nog één of meerdere recepties te wachten. Wijkt u voor één keer af van de gebruikelijke nultolerantie voor alcohol?

Alcohol en drugs zijn een no-go op de werkvloer – en eigenlijk ook daarbuiten. Maar het gebruik van alcohol is sterk ingeburgerd en sociaal aanvaard. Zeker in deze periode, met tal van sociale verplichtingen, staan we niet altijd even kritisch tegenover een glas cava, bier of wijn.

Wat alcohol met onze hersenen doet?

Alcohol verdooft de hersenen. Eerst raken de delen verdoofd die ons gedrag en onze gevoelens sturen. En gedrag – dat las u hier al – is cruciaal als het op veilig werken aankomt. Een schuchtere collega die zich opeens heel losbandig gedraagt? Dat is verdacht.

Bij een grotere hoeveelheid alcohol wordt het reactievermogen aangetast en neemt tegelijk het zelfvertrouwen toe. Een gevaarlijke combinatie, die mogelijk leidt tot roekeloos gedrag. In het volgende stadium vermindert ons coördinatievermogen. Spreken wordt stamelen.

Alcohol

Zo voorkomt u ongevallen

  • Voorzie in alcoholtesters
  • Doe een beroep op taxi’s of autodelen
  • Bied een leuk assortiment aan non-alcoholische dranken aan, zoals mocktails.

Wie is verantwoordelijk als werknemers alcohol drinken op het werk?

Als werkgever bent u verantwoordelijk voor het welzijn van uw personeel. Neemt u geen maatregelen tegen overdreven alcolholconsumptie, dan kan dat gezien worden als een fout waarvoor u aansprakelijk gesteld wordt. Ook als één van uw medewerkers na de receptie in dronken toestand een ongeval veroorzaakt, kan dat gekwalificeerd worden als een arbeidsongeval.

Wat als u een drink organiseert na de werkuren en buiten het kantoor? In zulke situaties hangt het ervan af of uw werknemers al dan niet onder uw gezag staan. Om uw aansprakelijkheid te beperken, is het in elk geval belangrijk hen duidelijk te maken dat het gaat om een vrijwillige deelname.

Alcohol- en drugsbeleid verplicht in het arbeidsreglement

Op 1 april 2009 hebben de sociale partners in de Nationale Arbeidsraad de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 100 afgesloten, over het voeren van een preventief alcohol- en drugsbeleid in de onderneming. Die cao verplicht alle werkgevers in de privésector om een preventief alcohol- en drugsbeleid uit te werken dat kadert in het globale welzijnsbeleid.

 

Mocht u alsnog beslissen om alcholische dranken in sommige gevallen toe te laten, dan doet u er goed aan om voor het personeel alle risisco’s in kaart te brengen. Ook wanneer de regels over het gebruik van alcohol op het werk overtreden worden, moet u als werkgever weten welke procedures, ondersteuning en begeleiding van toepassing zijn.

Bekijk reacties ( )