BAM Safety Week: niet kijken, maar doen

Wim Deloof
17 februari, 2020

De bedrijfsleiding overtuigen van het belang van veiligheid? Dat is eenvoudig. Diezelfde visie overbrengen naar het terrein, is iets moeilijker. Bij BAM hebben ze daarom de ‘Safety Week’ in het leven geroepen. En wat daar nauwelijks te zien is, zijn PowerPoint-presentaties. Een bewuste keuze.

Het is nog donker. Maar de parking naast het terrein van OH Leuven, in Heverlee, staat om 7 uur al volledig vol. Een deel van het personeel van BAM is er op 14 januari samen voor de eerste ‘Safety Day’ van 2020. Later die week, en de week erop, volgen nog vijf andere edities. Goed voor alles samen 1.200 mensen.

Kartonnen bouwblokken

Kartonnen bouwblokken en VR

De klassieke slides met cijfers, statistieken en advies zijn beperkt tot een minimum. In de plaats zien we VR-brillen, een grote zak kartonnen bouwblokken en schaalmodellen van bouwmachines. “We pakken het dit jaar anders aan”, zegt Ilse Quirynen, Corporate Safety Officer van BAM Belgium.

Vanwaar die radicaal andere manier om mensen bewust te maken van veiligheid?

“Mensen die dagelijks op een werf werken, zitten niet graag uren op een stoel. Om die reden wilden we niet de zoveelste ‘schoolachtige’ dag organiseren maar een interactief gebeuren. Er zijn in totaal veertien verschillende workshops, waarin we mensen uitnodigen zoveel mogelijk input te geven. Die willen we dan verwerken in ons toekomstige veiligheidsbeleid.”

Geeft u eens enkele voorbeelden van workshops en het nut dat ze hebben?

“Bij de workshop ‘daily start-up’ geven we een opdracht, waarbij we niet direct zeggen hoe je die moet uitvoeren. Zo ervaren deelnemers zelf waarom ze ’s morgens best eerst afstemmen met alle partijen, en duidelijke afspraken maken. Dat werkt veiliger én efficiënter. In een andere workshop gebruiken we ‘virtual reality’ om aan te tonen wat de gevolgen zijn van verkeerd uitgevoerde handelingen.”

Een ander verschil met vroeger is de manier waarop jullie groepen indelen?

“Dat klopt. Het thema veiligheid leeft al geruime tijd binnen BAM. Ook vorig jaar hadden we een ‘Safety Week. En op basis van de feedback die we toen kregen, hebben we besloten onze mensen niet langer in te delen op basis van ‘business units’ maar op basis van het werk dat ze doen. Op die manier heb je vandaag negen groepen. Bijvoorbeeld een groep werfleiders, een groep werfleiders, een groep machinisten en verder de mensen van het spoor, het onderhoud, de infrawerken ... Ze volgen allen, naargelang hun functie, zes specifieke workshops.

Dat zijn allemaal ‘eigen’ mensen. Hoe maken jullie ook onderaannemers bewust?

Verspreid over zes dagen komen hier 1.200 mensen. Dat op zich is logistiek gezien al een hele uitdaging. Het is wel onze bedoeling om hen eenzelfde cultuur mee te geven. Dat doen we via de onderaannemersdagen. Die zijn kleinschaliger en specifiek gericht op bedrijfsleiders en safetymensen: wat hebben we van elkaar nodig en wat kunnen we van elkaar leren?”

Geven jullie deze workshops zelf of doen jullie een beroep op partners?

“Een combinatie. Voor de workshop over gedrag en cultuur hebben we een externe partner. Hetzelde geldt voor een deel van het technische gedeelte, bijvoorbeeld de workshop ankerpunten. Ook onze verzekeraar is aanwezig. Maar voor de rest werken we met BAM-mensen. Het feit dat er alle dagen ook twee Executive Directors aanwezig zijn én workshops geven, bewijst hoe belangrijk veiligheid voor ons is.”

Bekijk reacties ( )