De Waal Solid Foundations: Waar veiligheid paalvast staat

Wim Deloof
4 april, 2022

Voor de fundering van Westland Shopping in Anderlecht plaatste De Waal Solid Foundations meer dan vierhonderd palen. Daarbij maakte het bedrijf naar gewoonte gebruik van zware machines.

"Die grote machines met hun hydraulische systemen zijn enorm krachtig," bevestigt Ruben Van den Broeck. "Het is essentieel dat we ons daarvan continu bewust blijven, want onze mensen werken erg dichtbij en zelfs vlak naast deze machines." De Waal onderwerpt die machines om de drie maanden aan een technische controle door een extern bureau. "Daarnaast vindt er jaarlijks een iets uitgebreidere controle plaats," onderstreept Ruben. "Voorts is er natuurlijk het gewone onderhoudsprogramma."

Geen excuses

"Veiligheid is een thema dat bij ons leeft en deel uitmaakt van het beleid. Een professional kenmerkt zich overigens door op de veiligste manier kwaliteit te leveren. Wie beweert dat hij geen budget of geen tijd heeft om de veiligheid op de bouwplaats te verzekeren, zegt eigenlijk dat hij geen tijd heeft om zijn werk op een professionele manier uit te voeren."

"Wij hechten veel belang aan de toestand op de plaatsen waar we aan het werk gaan. Dat geldt voor ons allemaal. Voor we iets doen, gaan we altijd na met welke omstandigheden we te maken hebben. Is het terrein stabiel? Zijn er misschien ondergrondse holtes? Is er voldoende ruimte om te manoeuvreren? Grote machines zoals die waarmee wij werken wil je echt niet zien kantelen. Gelukkig maakt Embuild, voormalig de Confederatie Bouw als overkoepelende organisatie regelmatig duidelijk dat arbeidsongevallen ontoelaatbaar zijn."

Controle behouden

Ruben waarschuwt tegen overhaastige acties. "In drukke periodes, zoals de dagen vlak voor de bouwvakantie, worden er soms gekke dingen gedaan om de timing van de planning te kunnen volgen. Dan komt het erop neer de controle over zowel de voorbereiding als de organisatie van het werk strak in de hand te houden."

Bekijk reacties ( )