Genetec: Veilig werken aan veilige wegen

Wim Deloof
4 april, 2022

Genetec werkt niet alleen aan de verdere beveiliging van de Waalse wegen voor de weggebruikers, het hecht ook veel aandacht aan veiligheid tijdens de werken zelf. Het bouwbedrijf staat in voor de relighting van de nationale wegen en de autosnelwegen in de provincies Namen en Luxemburg.

"Wij zijn ervan overtuigd dat we op alle niveaus over veiligheid moeten waken," zegt veiligheidsverantwoordelijke François Espert. "Dus niet alleen door de arbeiders, maar ook door de leidinggevenden en de directie. De belangrijkste risico's tijdens de huidige werken, hebben te maken met werken op hoogte, werken met elektriciteit en de bedrijvigheid rondom de bouwplaatsen.

Slimme verlichting

Genetec rust de Waalse wegen uit met nieuwe technologieën. "Die moeten voor extra veiligheid zorgen," legt Espert uit. "Stel je voor dat een auto tegen de rijrichting in rijdt. De slimme verlichting detecteert dit en alarmeert het Centre Perex in Namen, dat dan via de radio-verkeersinformatie informatie over het probleem verspreidt. Maar de slimme verlichting doet ook wat: ze gaat knipperen, zodat alle lokale verkeersgebruikers merken dat er wat fout loopt. Bovendien analyseert de slimme verlichting permanent de verkeerssituatie en past ze zich daaraan aan."

VCA-certificaat trekt aan

Bij Genetec werkt een zestigtal mensen. Het bedrijf is al meer dan twintig jaar VCA-gecertificeerd. "Dit heeft echt impact op de werkgelegenheid. Het is in onze sector niet gemakkelijk om vakbekwame medewerkers aan te trekken. Maar sinds we over het certificaat beschikken, kozen veel meer arbeiders voor Genetec als werkgever. Vandaag zijn zij duidelijk vragende partij waar het aankomt op veilige werkomstandigheden, stellen we vast. We doen dan ook al het mogelijke voor het welbevinden van onze medewerkers en zien het als een meerwaarde te kunnen zeggen dat we correct en veilig werken."

Bekijk reacties ( )