Hoe de makers van veiligheidsschoenen zich lieten inspireren door fabrikanten van sportkledij

Wim Deloof
6 mei, 2020

Veiligheidsschoenen behoren tot de meest gebruikte PBM’s. Ongeveer iedereen die in de bouw actief is, draagt ze op de werf. De laatste jaren zagen we veiligheidsschoenen drastisch veranderen. Vooral dan op het vlak van gebruikerscomfort. En veel van die evoluties komen overwaaien uit de wereld van de sportkledij.

Sales en marketingdirecteur Bob Brems van de Finse veiligheidsschoenenfabrikant Sievi is als de besten op de hoogte van deze evolutie.

Bob Brems: “Sinds enkele jaren is deze trend inderdaad onmiskenbaar. Zo zien we bij steeds meer modellen van veiligheidsschoenen dat de klassieke sluitingen met veters vervangen worden door BOA-draaisluitingen. Dat zijn sluitingen die rechtstreeks komen overwaaien uit de sport. In het wielrennen en het skiën gebruikt men dit soort sluitingen al jarenlang. Je kan er je schoen veel sneller mee aanspannen dan met veters en bovendien zorgen ze ervoor dat de schoen beter aansluit, wat het comfort van de drager vergroot.

Maar ook in de keuze van materialen zien we dat er trends komen overwaaien uit de sportwereld. Zo is de klassieke lederen binnenvoering bijvoorbeeld grotendeels vervangen door synthetische materialen die een veel betere zweetafvoer geven.”

Sport en comfort

De invloed van de sport is vooral merkbaar op het comfort van de schoenen, dat de voorbije jaren enorm verbeterd is.

Bob Brems: “Vroeger was dat aspect minder belangrijk. Men beschouwde een schoen gewoon als een gebruiksvoorwerp. Maar de laatste jaren worden klanten steeds veeleisender op het vlak van comfort. En terecht! Ik maak graag de vergelijking met een huis. Je kan maar een woning bouwen op een stevige fundering. Wel, de schoenen vormen het fundament van de werkuitrusting. Wie slecht schoeisel draagt, gaat daar na 20 of 30 jaar in de bouw zeker een prijs voor betalen. De bouw is op dat vlak immers een erg belastende sector. Onze mensen werken vaak op oneffen, slechte ondergronden. Hun rug en gewrichten worden dus zeker niet gespaard”.

Marathontechnologie

Een ander voorbeeld van technologie die komt overwaaien uit de sport, is de zogenaamde ‘Memory Foam’ die Sievi gebruikt. Dat is een visco-elastisch schuim dat zich naar de voet van de gebruiker vormt en daardoor een betere ondersteuning biedt, waardoor de kans verkleint dat de gebruiker zijn enkel omslaat. Nog extremer is de zogenaamde ‘Flex Energy’ technologie.

Iedereen herinnert zich ongetwijfeld nog hoe de Keniaanse afstandsloper Eliud Kipchoge eind 2018 een marathon afwerkte in minder dan twee uur met dank aan zijn Nike Vaporfly schoenen met verende zool. Het ‘Flex Energy’-systeem van Sievi is gelijkaardig aan de technologie van Nike. Ook hier wordt een veerelement in de zool verwerkt. Volgens Sievi neemt het element de ontstane bewegingsenergie op en geeft meer dan 55% van die energie weer terug aan de drager. Wanneer je voet neerkomt, ‘veer’ je dus terug omhoog, waardoor je schokken opvangt en energie uitspaart.

SieviSCANNER

Ook voor het pascomfort maakt Sievi gebruik van technologieën die eerst in de sportwereld gebruikt werden. Zo heeft de Finse specialist speciale voetscanners die met behulp van lasers niet alleen de lengte en breedte van de voet opmeten, maar ook de holling van de voetzool. Door die te meten, kan Sievi schoenen leveren die niet alleen perfect passen, maar ook voorzien zijn van een inlegzool die precies de juiste ondersteuning biedt.

Bob Brems: “We weten dat dat een probleem is waar veel mensen zich niet van bewust zijn. Uit onderzoeken blijkt dat ongeveer 5% van de bevolking nood heeft aan aangepaste inlegzolen, toch beseffen veel mensen dat niet altijd. Met onze range van speciale inlegzolen kunnen wij ongeveer 90% van die mensen helpen.

Er is ook nog een tweede reden waarom we individueel aangepaste inlegzolen aanbieden. We stellen vast dat veel mensen hun eigen zolen in hun veiligheidsschoenen stoppen. Vaak gaat het dan om inlegzooltjes of steunzolen, die ze gekregen hebben via een podoloog of andere arts, en waarmee ze echt geholpen zijn. Ik begrijp de keuze van die mensen, maar wanneer ze betroken zouden raken bij een arbeidsongeval, dan stelt zich wel een ernstig probleem.

Veiligheidsschoenen zijn immers gecertificeerd als een geheel. Wanneer je de door de fabrikant geleverde zool eruit haalt en vervangt door een andere zool, dan is je schoen niet langer CE-gecertificeerd. Bij een ongeval gaan de verzekeraars daar zeker en vast op springen.”

Wintersport

Sievi is een Fins merk. Alle research en productontwikkeling gebeurt in de hoofdzetel in Finland. En dus is het niet verwonderlijk dat er in de producten van Sievi ook elementen opduiken die afkomstig zijn uit wintersporten.

Zo maakt Sievi bij sommige wintermodellen gebruik van inklapbare spikes, die de drager extra grip kunnen bieden bij sneeuw en ijs. Ook bestaan er winterschoenen waarin verwarmingselementen ingewerkt zitten. De gebruiker kan dan de temperatuur bijregelen, zodat hij geen koude tenen heeft.

Leren van elkaar

“De productontwikkelaars van Sievi bezoeken niet alleen werven om de gebruikers te bevragen naar hun noden en wensen, ze schuimen ook overal in Europa beurzen af, om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en technologieën in de schoenenindustrie,” legt Bob Brems uit. “En wanneer er in een bepaalde sector een nieuwe technologie opduikt, dan druppelt die langzaam door naar andere sectoren. De sport is al heel lang een voortrekker op technologisch vlak, en dus is het niet verwonderlijk dat veel andere sectoren ook ideeën uit de sport overnemen.

Wij hebben bijvoorbeeld schoenen met ventilatiegaatjes langs de zijkant van de zool, onze zogenaamde SieviAir-collectie. Wanneer de voet neerkomt, wordt de lucht die in de schoen zit naar buiten geperst. En wanneer de voet van de grond loskomt, wordt er verse lucht aangezogen. Dat is opnieuw een voorbeeld van een technologie die aanvankelijk ontwikkeld werd voor sporters. Het lijkt op het eerste gezicht misschien een gimmick, maar we stellen vast dat dit echt een oplossing is voor mensen met een hevige zweetvorming. Wanneer zij dit type schoenen gebruiken, hebben ze minder last van zweetvoeten of schimmels.

Bij Sievi werkt een team van onderzoekers en productontwikkelaars. Zij zijn dag in dag uit bezig met het zoeken van oplossingen om tegemoet te komen aan de noden van gebruikers. En wanneer we een oplossing voor zo’n probleem vinden in de wereld van de sportschoenen, dan zouden we gek moeten zijn, mochten we die ideeën niet overzetten naar onze schoenen. Onze schoenen worden steeds hoogtechnologischer en daar hebben technologieën die ontwikkeld werden in de sport zeker een belangrijke rol in gespeeld. ”

Enkele voorbeelden van technologieën die afkomstig zijn uit de sport

  • BOA-sluitingen
  • Verwarmende elementen
  • Memory foam
  • Absorberende elementen in de zool
  • 3D-voetmetingen
Bekijk reacties ( )