Veilig en comfortabel werken bij warm weer

Wim Deloof
22 april, 2021

Risico’s, regelgeving en maatregelen

Daar is de lente, daar is de zon! De zomer is voor veel bouwvakkers het favoriete seizoen. Toch is het belangrijk om voldoende aandacht te schenken aan de risico’s die de warmte en uv-stralen met zich meebrengen.

Invloed van warm weer op de gezondheid

In een warme of vochtige omgeving moet je lichaam harder werken om warmte af te geven. Die warmteafgifte gebeurt via de huid, transpiratie en ademhaling. Kleding en individuele factoren zoals fitheid, leeftijd en gewicht beïnvloeden de mogelijkheid van het lichaam om warmte af te geven. Werken bij warm weer in combinatie met (onaangepaste) beschermende kledij leidt al gauw tot een ongemakkelijk gevoel.

Je lichaamstemperatuur stijgt en je begint te zweten. Hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid zijn vaak voorkomende klachten. Bovenmatige blootstelling aan hitte kan ook leiden tot ernstigere ziektebeelden: zonne- en hitteslag, huidaandoeningen, dehydratatie ... En dan zijn er nog de kwalijke gevolgen van langdurige blootstelling aan uv-straling. Die beschadigt de huidcellen en is een van de meest voorkomende oorzaken van huidkanker.

Reactie van producten bij warm weer

Warmte heeft een invloed op de kwaliteit van sommige producten en materialen. Fabrikanten raden dan ook af om ze boven een bepaalde temperatuur te gebruiken. Waarom? Die kwaliteitsvermindering verhoogt het risico op incidenten en arbeidsongevallen. Voorbeelden daarvan zijn:

  • materialen die te snel drogen: mortel, beton of verf
  • lijm waarvan de hechtkracht afneemt
  • producten of materialen die uitzetten of krimpen bij hoge temperaturen

Grootste veiligheidsrisico’s in de zomer

Warmte beïnvloedt de concentratie negatief waardoor de veiligheid afneemt. De reactiesnelheid vermindert waardoor reële gevaren ontstaan bij de bediening van werktuigen en machines. En door overmatige transpiratie aan de handen heb je minder grip op het werkmateriaal.

Welzijnswet en risicoanalyse

In de vorige editie van het Safety My Priority-magazine haalden we de welzijnswet al aan. Die verplicht je als werkgever om het welzijn van je medewerkers te bevorderen. De wet wijst ook op de aanpak en gevolgen van werken in warm weer. Preventie heeft de grootste prioriteit. Die begint met een planmatige aanpak en een dynamisch risicobeheersysteem.

Een grondige risicoanalyse geeft aan welke acties het urgentst zijn. Schat je risico’s op voorhand goed in en tref je tijdig de nodige maatregelen? Dan bescherm je je medewerkers beter en bespaar je jezelf veel ellende achteraf. De risicoanalyse, een doordacht preventieplan en een jaarlijks actieplan helpen je daarbij.

Preventiemaatregelen bij warme weersomstandigheden

Een efficiënte planning en organisatie verlagen de risico’s. Bijvoorbeeld de invoering van een aangepast uurrooster. Zo vermijd je dat je medewerkers op de warmste uren van de dag op een stelling staan. Taakrotatie is een andere optie. En denk aan de creatie van schaduw door panelen of zeilen te plaatsen. Maak bij werken binnen zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke ventilatie, ook ’s nachts.

Vraag raad aan je preventieadviseur

Jouw medewerkers optimaal beschermen, dat is de rol van de preventieadviseur. Hij of zij geeft je graag advies over beschermingsmiddelen en te nemen maatregelen bij warm weer. Vraag er gerust naar.

Vijf tips voor comfortabel buitenwerk

  1. Stel een aangepast uurrooster op.
  2. Plan intensief werk op de koelere momenten van de dag.
  3. Las voldoende pauzes in op schaduwplekken of in gekoelde lokalen.
  4. Zorg voor fris water op de werf en moedig je medewerkers aan om voldoende te drinken.
  5. Zorg ervoor dat je medewerkers luchtige kleren dragen in lichte kleuren.

Meer informatie

Wil je meer weten over de risico’s, regelgeving en maatregelen bij warm weer? Surf naar www.safetymypriority.be  Daar vind je ook een checklist voor de risicoanalyse.

Bekijk reacties ( )