Een ongeval? Misschien ligt het wel aan uw gedrag

Wim Deloof
29 augustus, 2019

Stel: u bent te laat vertrokken. Trapt u het gaspedaal wat dieper in om toch maar op tijd te komen op die vergadering? Als ervaren automobilist kent u de risico’s. Waarom dan niet tijdig vertrekken? En waarom verwacht u van uw personeel dat zij wel oog hebben voor veiligheid?

Uw gedrag en dat van anderen kan ongevallen voorkomen.

Er zijn verschillende manieren om de veiligheid op bouwplaatsen te verhogen. U geeft uw personeel instructies. Ze krijgen een helm mee, veiligheidsschoenen, ... Maar eigenlijk zouden uw mensen ook zonder instructies veilig moeten werken en zouden ze uit eigen beweging naar persoonlijke beschermingsmiddelen moeten grijpen. Hoe kan u hun gedrag aanpassen?

Belonen werkt beter dan straffen

Even terug naar het verkeer. In veel steden en gemeenten staan elektronische verkeersborden, die een smiley tonen wanneer u zich aan de snelheid houdt. Een simpele maatregel. Maar veel kans dat u afremt en dus uw gedrag aanpast. Datzelfde principe van belonen werkt ook voor uw personeel.

In de praktijk

Het gebeurt wel eens dat een bouwplaats een slagveld is, met puin en rondslingerende verpakkingen. U kan hier op twee manieren op reageren: u stuurt een boze mail of u laat uw mensen op vrijdag alles opruimen. Na het weekend trakteert u op diezelfde – nette – bouwplaats met boterkoeken en koffie.

 

Impliciet geeft u op die manier het signaal dat uw mensen belangrijk zijn. U bevordert het sociaal contact tussen collega’s en … met andere aannemers. Professionals die elkaar beter kennen, zullen elkaar respectvoller behandelen en dus wellicht minder afval achterlaten.

Meer weten over veilig gedrag?

De Confederatie Bouw organiseert op woensdag 11 september, op Matexpo 2019, een seminarie over veiligheid. Naast gedrag komen ook andere thema’s aan bod. Het volledige programma vindt u hier.

Bekijk reacties ( )

Ontvang Safety My Priority News

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Safety My Priority News en blijf op de hoogte van al ons veiligheidsnieuws! U kunt op elk moment weer uitschrijven.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.