“Wij zijn goe bezig?” Wij menen van niet!

Bram Schittecatte
20 oktober, 2020

Château Planckaert is een echte kijkcijferhit in Vlaanderen. Elke zondagavond stemmen anderhalf miljoen Vlamingen af op Eén om te volgen hoe de familie Planckaert een bouwvallig kasteel op het Franse platteland verbouwt. De Planckaerts zijn al twee decennia de populairste familie van Vlaanderen. Van één ding hebben ze echter geen kaas gegeten: veilig werken.

“Wij zijn goe bezig, ook al zeggen ze van niet,” zongen de Planckaerts ooit. Wie de aflevering van Château Planckaert van afgelopen zondag (18/10/2020) zag, kon niet anders dan concluderen dat ze toch niet zo goed bezig waren.

In die aflevering wilden Eddy, Francesco en co het tijdelijke dak van het kasteel weghalen. En daarvoor werden de grote middelen ingezet. Een kraan was ingehuurd om het dak te tillen en enkele ladingen OSB-platen te verplaatsen op de werf. Maar al snel werd duidelijk dat de Planckaerts geen ervaren kraanmannen zijn.

Een eerste lading OSB-platen werd getild, maar de last was niet goed gezekerd en het gewicht was ongelijkmatig verdeeld, waardoor de kijkers zagen hoe de lading door de lucht zwabberde en maar nét op haar bestemming geraakte. Even later liep het - buiten beeld - toch fout. Een volgende lading schoot los en de onervaren kraanman Junior kreeg de hefvorken van de kraan tegen zijn hoofd. Hij kwam er van af met wat kneuzingen. Maar het had veel erger gekund.

Van kwaad naar erger

Dat beseften de Planckaerts ook, en dus nam stamvader Eddy de besturing van de kraan over. Wat we vervolgens te zien kregen, tartte alle regels rond veilig werken in de bouw.

Om het tijdelijke dak in één stuk weg te kunnen takelen, moesten de dragende dakbalken doorgezaagd worden. Een klusje voor de onbevreesde Francesco. We zagen hoe Francesco in ware Rambostijl over de smalle dakbalken balanceerde, zonder enige vorm van zekering of valbescherming, ondertussen vrolijk met een kettingzaag jonglerend.

Dat valpartijen sinds jaar en dag de belangrijkste oorzaak zijn van dodelijke ongevallen en ongevallen met blijvende letsels, was duidelijk nog niet tot bij de Planckaerts doorgedrongen.

Onversaagd zagen we Francesco balken doorzagen, terwijl hij zelf op een balkje van nog geen 10 cm stond. Als bij wonder liep alles goed af.

Tussendoor kregen we ook nog een intermezzo voorgeschoteld waarbij Francesco op een getakelde balk klom en er schrijlings op ging zitten, als was het een rodeostier. Ongezekerd. Goede televisie, dat zeker. Maar zeker geen goed voorbeeld.

Meer geluk dan kunde

En het ging verder. De hijskettingen werden rondom het oude platte dak bevestigd en aan de kraan aangeslagen. Maar opnieuw moesten nog enkele balken doorgezaagd worden. Francesco vond er niets beters op dan op het dak te klimmen en van daar de balken door te zagen. “Het is alsof je de tak waarop je staat doorzaagt,” verwoordde de zorglijk toekijkende Eddy het. En gelijk had hij. Dat was exact was Francesco van plan was.

In een plotse vlaag van gezond verstand begon het hen toch te dagen dat ze niet goed bezig waren. Wanneer je de laatste dragende balk doorzaagt, kan je immers niet voorspellen hoe het dak zal reageren. En als je dan net op dat dak staat, met een draaiende kettingzaag in je hand…

De vlaag van gezond verstand was evenwel weer even snel voorbij als ze gekomen was. De onbevreesde Francesco wikkelde een hijsband rondom zijn benen en om één arm en klikte zich daarmee vast aan de takelhaak. Een veiligheidsharnas was immers nergens te vinden. Gerustgesteld ging hij opnieuw verder met het plan: de dagende balken van het dak doorzagen, terwijl hij op het dak stond. Op haast miraculeuze wijze liep het opnieuw goed af. Met meer geluk dan kunde weliswaar, maar het kleinste kind kon zien dat dit faliekant had kunnen aflopen.

“Wij zijn goe bezig”? Op het vlak van veiligheid toch niet, Planckaerts!

Geen professionele aannemers

Toegegeven, de Planckaerts zijn geen professionele aannemers, het zijn klussers. Strikt genomen moeten ze dus ze alle strenge veiligheidsvoorschriften uit de bouw niet naleven. Maar toch … Hun amateuristische en ronduit gevaarlijke geklungel steekt schril af tegen de professionaliteit van onze bouwbedrijven.

Het amateurisme blijft trouwens niet beperkt tot die ene aflevering. In de aflevering van zondag 6 september bijvoorbeeld, zien we hoe Stephanie Planckaert een graafmachine bestuurt ... op hoge hakken. Waarom niet. Volgens vader Eddy is het toch "maar een videospelleke, zo simpel."

Bekijk reacties ( )

Ontvang Safety My Priority News

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Safety My Priority News en blijf op de hoogte van al ons veiligheidsnieuws! U kunt op elk moment weer uitschrijven.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.